Dostava besplatna za narudžbe iznad 200 kuna!

Košarica (0)

Nije sav pamuk super

Brokula&Ž odjeća napravljena je od organski uzgojenih sirovina i na unutarnjoj strani nosi skrivene poruke koje vidiš samo ti... i onaj tko te skine. Tako te osjećaj udobne, prirodne tkanine na koži grije izvana, a inspirativne misli iznutra.

Ako niste znali, čak se četvrtina globalne potrošnje pesticida i insekticida iskoristi pri uzgoju pamuka. A od devet spojeva koji se najčešće koriste u zaprašivanju kulture pamuka, čak je pet vrlo opasno za zdravlje i okoliš. Ako se sad pitate jel to znači da vam je guzica radioaktivna, dopustite da vas umirimo—postoji i pamuk koji je uzgojen organski i u čijoj se proizvodnji ne primjenjuju štetna kemijska sredstva.

Takvim, i samo takvim, pamukom koristimo se u izradi Brokula&Ž odjeće, napravljene od organskih i prirodno uzgojenih sirovina i upakirane u biorazgradivu i eko‑prijateljsku ambalažu.

Brokula&Ž kolekcija napravljena je od dvije vrste tkanina – jedna se sastoji od 48% organskog pamuka, 48% ProModala i 4% elastina, a druga od 96% organskog pamuka i 4% elastina.
Brokula&Ž odjeća oblikovana je u Hrvatskoj, projekt su 2013. pokrenuli Bruketa&Žinić OM i Lacuna, a od 2017. njime upravlja Lacuna.

Brokula&Ž je odjeća koja brine o prirodi. Napravljena je od prirodno uzgojenih i organskih sirovina koje jamče udobnost, prozračnost, toplinu, kvalitetu i trajnost.

Organski pamuk

Pri izradi Brokula&Ž odjeće koristimo se samo organski uzgojenim pamukom – dakle, pamukom koji raste i sazrijeva onako kako priroda hoće. Na tome je posebno inzistirao Brokula. Ž-u je svejedno, on brije na kožne hlače.

ProModal

ProModal se izrađuje od prirodnih vlakana celuloze iz stabala. Riječ je o materijalu koji nastaje kombinacijom modala i tencela, vlakana koji nastaju iz celuloze u kontroliranom, ekološkom i održivom proizvodnom procesu koji za posljedicu ima maksimalnu iskoristivost organskih sirovina.

Odnosno, posječeno stablo se iskoristi do posljednje grančice prije nego što se na njegovom mjestu posadi novo. Dakle, prirodno u potpunosti. Ako vam ime ProModal ne zvuči prirodno, slobodno ga zovite Hrvoje.

Elastin

Elastin je dodan u tkanje kako bi Brokula&Ž odjeća bila trajnija, što znači da ćete je rjeđe bacati, a to pak znači da čuvate okoliš od zagađenja. A osim toga, za desetak godina, kad se odjeća iz 2010-ih ponovo vrati u modu, imat ćete fine vintage stvari za obući… s eventualnom iznimkom donjeg veša.

Čaša brokule dnevno

Estetika i funkcionalnost su naše srednje ime. Dakle, Brokula Estetika i Funkcionalnost&Ž. U svakom slučaju, pakiranje Brokula&Ž kolekcije i promotivnu strategiju osmislili su nagrađivani kreativci iz agencije Bruketa&Žinić OM, vodeći računa o estetici i funkcionalnosti, jelte.

Takve su eko prijateljske boje korištene i pri tisku odjeće.

Tko to kaže?

oe 100 standard

Pamuk

OE 100 Standard of
the Organic Exchange/
Textile Exchange

Izdaje:
Control Union
Certifications B.V.
Nizozemska

oe blended standard

Promodal

OE Blended Standard of
the Organic Exchange/
Textile Exchange

Izdaje:
Control Union
Certifications B.V.
Nizozemska

cyclus 100% recycled paper

Papir

100%
Reciklirani papir
Cyclus

Izdaje:
Dalum Papir A/S
Danska

Green Mark sign of excellence

Start-up

Najbolji start-up projekt hrvatskog zelenog gospodarstva

Savez za energetiku Zagreba i Energo Media Servis d.o.o.

Bitno uvijek
dolazi iznutra

Svaki komad Brokula&Ž odjeće s unutarnje strane nosi poruke Brokule i Ž-a koje vidite samo vi. I onaj tko vas skida, naravno.

S unutarnje strane, jer se bitne stvari ionako najčešće ne vide na prvu. Ma bitno je da vas veseli i da znate nešto što drugi ne znaju. Vaša mala tajna. Kao ono kad odete na posao, a ispod hlača ne nosite gaće... samo sto puta higijenskije.

Ptica i povrće

Tko su Brokula i Ž?

Brokula je brokula, a Ž je ptičica. Svatko tko je ikad vidio brokulu ili pticu – dakle, vjerojatno svatko – pomislio bi da je Brokula taj koji ukorijenjeno stoji nogama na tlu dok ptičica Ž po svijetu hoda s glavom u oblacima. No u stvarnosti je obrnuto jer

 • BROKULA VOLI

  Paula Coelha / praviti
  anđele u snijegu /
  psiće / sojino mlijeko /
  sandale

 • BROKULA NE VOLI

  povrtne juhe / heavy
  metal / psovanje /
  životinje koje piške
  po gredici / beštek

 • Ž VOLI

  kipove u parkovima /
  prašinu / svakakve
  mrvice / Hitchcocka /
  kožne hlače

 • Ž NE VOLI

  Hipije / cvijeće / odrasle
  osobe u roza odjeći /
  seriju «Ptice umiru
  pjevajući»

Ipak, Brokula i Ž su nerazdvojni usprkos različitim pogledima na svijet. Kao u onim tandem-karakterno-različitih-policajaca-koji-se-ipak-zbliže-kroz-opasnost filmovima.

Ž-a bi u takvom filmu glumio Bruce Willis, a Brokulu Jackie Chan... pofarban u zeleno. I ne bi bilo bogznakakve opasnosti. Općenito, taj film vjerojatno ne bi baš punio kinodvorane pa je dobro da su se posvetili odjeći.